כחלק מקבוצת משרד עוה"ד פייפר- כהן

תאונת עבודה צלקת

תאונת עבודה שהותירה צלקת עשויה ליצור תפנית בעלילה מבחינה מקצועית ואישית. צלקת גורמת לא פעם לכאבים שונים, בעיות רפואיות ולפגיעה אסתטית שעלולה להזיק לתחומי קריירה מסוימים. כיצד תתבעו את המוסד לביטוח לאומי במקרה של תאונת עבודה שגרמה לכם לצלקת? כמה אחוזי נכות מתקבלים בגין צלקות? ומדוע עורך דין מטעמכם הוא הגורם המקצועי החשוב ביותר בתהליך? 

 

תנאי זכאות - נפגעי עבודה

  • נפגעי עבודה עשויים להיות זכאים למענק נכות חד פעמי או לקצבת נכות חודשית, אם נקבעה להם דרגת נכות בשיעור של 9% לפחות.
  • התביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה תטופל רק אם הוגשה קודם לכן תביעה לדמי פגיעה, שבעקבותיה הוכרה הפגיעה כפגיעה בעבודה.
  • עובדים שהגישו תביעה להכרה בפגיעה בעבודה תוך 12 חודשים ממועד היווצרות הנכות, ואת התביעה לקביעת דרגת נכות תוך 12 חודשים ממועד ההכרה בפגיעה, זכאים לגמלה מלאה ללא הפחתה מיום תחילת הנכות.

לייעוץ מקצועי עם עורך דין אובדן כושר עבודה בנושאי תביעות פיצויים – צרו קשר עם משרדנו.

צלקות: האם הן באמת מגבילות את העובד/ת?

כל אדם מעוניין לשמור על בריאותו ושלום גופו. המראה החיצוני מהווה את כרטיס הביקור של האדם וכאשר הוא מתמודד מול אחרים על מקום עבודה, סביר שבניפוי ראשוני ייפסלו מועמדים שיצרו רושם שלילי בחזותם ובאישיותם. עובדות אלו מבוססות על הכרעת דין שניתנה בשנת 1986 על ידי השופטת דיבון, בגין מקרה של נכות פלסטית שפגעה בכושר השתכרותה של נפגעת שחוותה תאונת עבודה.

אמנם עבר עולם העבודה כברת דרך משמעותית מאז, אך עניין הצלקות נותר עדיין בעינו מבחינה תפיסתית ומקצועית.

בדרך כלל, מתבטאת צלקת שנוצרה מתאונת עבודה בפנים או בגפיים, כלומר במקום חשוף שנמצא לעיני כל במרבית שעות היממה. אך הפסיקה מכילה גם מקרים שבהם נידונה צלקת במקום מוצנע, לגביהן נקבע שקיימת פגיעה חוזרת ונשנית של עוגמת נפש, הן מבחינת דימוי הגוף, הן מבחינת אופן הלבוש והן ביחסים אינטימיים, כך שגם צלקות אלו עשויות להיחשב כברות פיצוי וזכויות במקרים מסוימים.

 

אחוזי נכות בתביעת תאונת עבודה צלקת

עובד שנפגע בתאונת עבודה זכאי להגיש תביעה לנכות מעבודה במוסד לביטוח הלאומי. הוא יידרש לעמוד בפני וועדה רפואית שתחליט לגבי גובה אחוזי הנכות. החלטה זו מבוססת על מיקום הצלקות: האם הן מופיעות באזורי הפנים והצוואר או דווקא באזורי הגוף. יש חשיבות גם לגודל הצלקת והפגיעה התפקודית שנובעת ממנה.

 

צלקות בגוף:

אם הצלקת לא מפריעה, מכערת ואינה גורמת להתרופפות של קיר הבטן, התובע לא יקבל אחוזי נכות (כלומר מתן 0% נכות). מבחינת תגמולי הביטוח הלאומי, כל שיעור נכות שייקבע לו עד 8% לא יזכה ממילא בדבר.

אם לנפגע קיימות צלקות מכערות או מכאיבות, ייקבעו 10% נכות. כל שיעור נכות שנקבע מ-9% ועד 19% מזכה את התובע במענק כספי חד פעמי.

אם לנפגע יש צלקות נרחבות בכמה אזורים, ייקבעו 20% נכות, כאשר 20 הוא האחוז שממנו מתחילה הזכאות לקבלת קצבת נכות חודשית.

 

צלקות בפנים ובצוואר:

  • אם הצלקות שטחיות ובלתי מכערות יינתנו 0% נכות.
  • אם הצלקות מכערות או שגורמות לשינוי בצורת האוזניים, העפעפיים, השפתיים או האף, ייקבעו 10% נכות.
  • אם הצלקות רחבות ובעלות כיעור ניכר ייקבעו 20% נכות.
  • אם הצלקות רחבות וגורמות לשינויים מובנים בצורת הפנים, יינתנו 30% נכות.
  • אם הצלקות גורמות לשינויים בצורת הפנים ובאופן מעורר דחייה, נהוג לקבוע 50% נכות.

כמו כן, צלקות שמחוברות לאיברים או לרקמות, מזכות באחוזי נכות בהתאם למגבלה והפגיע באיבר הספציפי. כך למשל, מצב של צלקת ברגל ייבחן על פי סעיף מתאים להגבלת תנועות ברגליים. בחלק מהמקרים יהיה ניתן להוכיח ליקוי נפשי שנגרם מקיומה של הצלקת ולתבוע נכות נפשית במקביל לנכות הרפואית.

עניין נוסף הוא היכולת של עובד שנגרמה לו פגיעה בכושר העבודה לתבוע גם בגינה, על מנת להגדיל את הנכות הרפואית.

שאלון נכות עבודה

מלאו את השאלון וניצג מטעמנו יחזור אליכם לייעוץ

מרגע התאונה ועד השלמת התביעה

צלקות עלולות להיגרם בשורה של תאונות אפשריות – מחתך או כוויה קשים ובמקרים נדירים יותר (בשל כללי המיגון והבטיחות בעבודה) גם ממגע בחומר כימי או חומצתי שגרם לצריבה חמורה של העור. בכל אחד מהמקרים הקיימים, תבוצע דרך פעולה דומה שמכוחה יהיה ניתן לתבוע פיצויים שהולמים את הפגיעה.

פעולות לביצוע מיד אחרי התאונה:

  1. תיעוד מקיף של התאונה – ככל שמצבכם מאפשר, יש לצלם את אזור התאונה, המפגע עצמו (כלומר מכשול, מכונה או כלי עבודה שגרמו לפגיעה) וכל דבר נוסף שיכול להיות רלוונטי, לאסוף פרטי עדים לתאונה ולתעד את התאריך ושעת התאונה על מנת שלא יהיה ניתן לסתור אותם בהמשך.
  2. קבלת טיפול רפואי – עליכם לפנות לטיפול במיון, מרפאת חירום או קופת החולים. ציינו שהגעתם בעקבות תאונת עבודה ופרטו בפני הרופא את נסיבות התאונה. עליכם לוודא שהנסיבות וסיבת הגעתכם מפורטים בכתב ברשומות הרפואיות. בנוסף, עליכם לדרוש מהרופא תעודה רפואית לנפגע עבודה, שתאפשר לכם לתבוע דמי פגיעה.
  3. המלצת רופאים – הרופא ימליץ לכם על המשך מעקב, טיפולים, תקופת שיקום, נטילת תרופות והפניה לרופאים מתאימים. עליכם לבצע כל המלצה וטיפול שנקבעו לכם ולשמור את כל הניירת הרפואית לאורך הזמן. יש לתעד תלונות על כאבים, מגבלות ותחלואה שנובעים מהתאונה גם בהמשך ולדווח עליהם לרופא. גם את המסמכים הללו על כל ניירת שנובעת מהם (אישורים, מרשמים, קבלות על נסיעות לטיפולים וכיוצ"ב) עליכם לשמור במרוכז.
  4. עדכון המעסיק – אם לא היה נוכח בעת התרחשות התאונה, יש לדווח עליה כמה שיותר מהר. יש לדרוש מהמעסיק למלא את טופס ב.ל 250 שמאפשר קבלת טיפול רפואי ראשוני לנפגע עבודה.
  5. התייעצות עם עורך דין – מכיוון שקיימים מספר אפיקי תביעה (מפורטים בהמשך) חשוב להתייעץ עם עו"ד שיכוון וינחה אתכם מהרגע הראשון, כדי למקסם את הפיצויים שיתקבלו בגין הצלקת ובגין נזקים נוספים אם יש.
ייתכן ומגיע לך הרבה כסף!
בדיקה להערכת סיכויי תביעתך ללא התחייבות!

 

הליכי התביעה בביטוח הלאומי

על נפגע בתאונת עבודה להגיש לביטוח הלאומי את טופס ב.ל 211 שעניינו הוא "תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה. פקיד התביעות יחליט האם לדחות או לאשר את הבקשה ואם תאושר (בכפוף לצירוף של מלוא הניירת הנדרשת), צפוי הנפגע לקבל פיצוי שיכסה על 3 חודשי ההיעדרות הראשונים מעבודתו. סכום הפיצוי הינו בגובה 75% מההכנסה החייבת.

אם נותרה צלקת מאותה התאונה, הרי שעומדת הזכאות להגיש תביעה לנכות מעבודה. כעת יידרש הנפגע לעמוד בפני וועדה רפואית שתחליט על גובה אחוזי הנכות ומכוחם ייקבעו גם הזכויות.

 

הליכי התביעה מול גורמים מפצים נוספים

נפגעי עבודה רשאים לתבוע גם את חברת ביטוח החובה אם התאונה שנגרמה להם הייתה תאונת דרכים וכן את חברת הביטוח הפרטית אם ברשותם פוליסה רלוונטית כמו תאונות אישיות, נכות מעבודה וכו'. יחד עם זאת, דרושה התייעצות משפטית מוקדמת משום שחברות הביטוח מקזזות מהסכום את מה שכבר שולם מהמוסד לביטוח הלאומי (וכך קורה גם להיפך).

בנוסף, אם מדובר בתאונה שנגרמה בעקבות כשל או התרשלות מצד המעסיק, ניתן להגיש נגדו תביעת רשלנות ולקבל פיצויים בהתאם. הפיצוי יינתן רק אם בית המשפט ישתכנע שהמעסיק אכן הפר את חובת הזהירות כלפי עובדיו (למשל שלא ביצע תדרוך וחפיפה לעובדיו על שימוש במכונה תפעולית, או שלא דאג לאמצעי מיגון מתאימים וכו') כך שנמצא שהתרשל ועליו לפצות את הנפגע.

יחד עם זאת, יש מקרים שבהם יתברר שהתובע היה בעל רשלנות תורמת, כלומר שאחוז מסוים מתאונה נגרם גם באשמתו (דוגמה: המעסיק אמנם לא אכף עבודה עם משקפי מיגון, אך העובד נמנע מלכתחילה מעבודה עם משקפי המיגון, למרות שידע על הסכנות הכרוכות בכך).

במקרה כזה, בית המשפט יפחית מגובה הפיצויים שהעובד יקבל ממעסיקו. לכן גם כאן חשוב מאוד הייעוץ המשפטי המקדים וכמובן ייצוג בפועל בדיונים המשפטיים.

ניתן לתבוע בגין תאונת עבודה שהותירה צלקת!

יש לכם שאלות לעניין צלקות מתאונת עבודה? עומדים בפני תביעה בנושא או שתביעתכם נדחתה? אנו זמינים תמיד! צרו קשר ונדאג לסייע גם לכם עד לקבלת הפיצויים המקסימליים.

על פניו, צלקות הן כבר השלב של אחרי הנזק ועל כן, הן לא מה שאמור להפריע לאדם להמשיך לעבוד ולנהל את שגרת חייו. בעבור מקרים מסוימים הדבר לא נכון והצלקת דווקא כן יכולה להשפיע על הבן אדם, הן מבחינת מראה, אך הן מבחינת התפקוד.

לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי כמה אחוזי נכות תיתן צלקת מסוימת (אם בכלל), אך בעיקרון השיעור נע בין 0 אחוזי נכות במקרה שהצלקת לא מכערת או מפריע לקיר הבטן. במקרים חמורים, ניתן לקבל כבר הרבה יותר אחוזי נכות אשר כן יזכו בקצבת נכות חודשית.

במידה וחוויתם תאונת עבודה, וודאו ראשית כי אתם מתעדים את כול הקשור לתאונה וכן את כול ההליך הרפואי לאחר התאונה. בין אם מדובר בטפסים או בתיעודים מרופאים ובין אם תמונות של הצלקת אשר נגרמה לכם ובגינה אתם מגישים את התביעה.

במידה ונותרה לכם צלקת מתאונת עבודה שחוויתם ישנם כמה ערוצים שתוכלו לבחור לתבוע, ביניהם המוסד לביטוח לאומי אשר מבטח מפני תאונות עבודה ומזכה באחוזי נכות ובהתאם בקצבה במקרים מסוימים, אך גם תביעת חברות ביטוח פרטיות או את המעסיק שלכם.

תוכן עניינים
השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם:
לקבלת ייעוץ משפטי חסר פשרות
בנושאי תביעות נזיקין
מלאו את הטופס ונבדוק זכאותכם