כחלק מקבוצת משרד עוה"ד פייפר- כהן

סעיף 69 – אף

סעיף 69 בספר הנכויות של ביטוח לאומי מתייחס לפגיעות, מומחים ומגבלות אף שונות, הפוגעות ביכולת ההרחה, הנשימה או המראה האסתטי. כיצד תובעים את הביטוח הלאומי בגין בעיות אף ואילו מהבעיות הרפואיות השונות תזכה אתכם בפיצויים בגין נכות כללית? כאן תמצאו את המידע המקיף בנוגע לסעיף הרפואי והאפשרות לקבל אחוזי נכות שיקנו לכם פיצויים כמענק או כגמלה.

מה קובע סעיף 69 בחוק?

על פי המוסד לביטוח הלאומי, בהינתן נסיבות רפואיות מסוימות שמקורן באף ניתן לקבל שיעורי נכות המזכים בדמי פיצויים.

אלו הם שיעורי הנכות המופיעים בחוק:

שאלון נכות עבודה

מלאו את השאלון וניצג מטעמנו יחזור אליכם לייעוץ

שינויים בצורתו החיצונית של האף

0% נכות יינתנו כאשר חל שינוי קל שאיננו כולל הפרעות בנשימה

20% נכות ייקבעו לאדם ששינוי צורת אפו גורם להפרעות בנשימה, או כאשר חסר חלק מהאף שמביא לכדי נחיריים שאינם גלויים.

30% נכות נקבעים כאשר האף כולו או חלקו חסר, שעה שהנחיריים גלויים.

סעיף 69 – אף

הפרעות בנשימה אפית כתוצאה משינויים בחלל האף

0% נכות נקבעים כאשר ההפרעה קלה עד בינונית

10% נכות ניתנים לסובלים מהפרעה ניכרת לרבות מחסימה מוחלטת וקבועה בצד אחד

20% נכות ייקבעו לאדם הסובל מחסימה מוחלטת וקבועה בשני הצדדים.

 

אבדן חוש הריח והטעם

0%-5% יינתנו לאדם שאיננו בעל חוש ריח וטעם. אם אחד החושים הללו איננו, שיעורי הנכות יעמדו על 0%.

אם האדם איבד הן את חוש הריח והן את חוש הטעם, הוא צפוי לנכות בשיעור 5%.

שאלון נכות כללית

מלאו את השאלון וניצג מטעמנו יחזור אליכם לייעוץ

האף ופגיעותיו הפוטנציאליות

האף הוא איבר ההרחה וחלק בלתי נפרד ממערכת הנשימה. קיימת בו חלוקה לשני מדורים הנפרדים זה מזה באמצעות מחיצה פנימית, כל אחד מהמדורים מקושר לנחיר, המסייע לנשימה ושאיפת אוויר. בנוסף, האף נמצא במרכז הפנים ומגדיר את צורתן ומתווה הפנים כולו, כמו גם השימוש שלו כאיבר חישה חיוני.

אם נגרם שינוי חיצוני לאף, הרי שהתרחשה תאונה מצערת כלשהי: תאונת דרכים, נפילה קשה, מאבק פיזי כלשהו, כתוצאה מאימון או פעילות גופנית והשתתפות בענפי ספורט תחרותיים וכן כתוצאה מהשתתפות בקרב לחימה, בתגרה או אירוע שבו היו גילויי אלימות כלשהם.

הפרעות נשימה באף נגרמות כתוצאה ממגוון רחב של תרחישים ונסיבות לרבות שימוש בתרופות מסוימות, עישון, בעיות בריאות הגורמות לנזלת אלרגית וצינון חריף, בעיות כתוצאה משינוי מבנה בשל הריון ולעתים גם בעיה מולדת.

 

על כמה עומדים שיעורי נכות אף?

בהינתן בעיה כלשהי מאלו שהוזכרו כאן באזור האף, הרי שניתן לקבל בין 0%-30% נכות מהמוסד לביטוח הלאומי.

שיעורים אלו אינם מקנים כשלעצמם תשלום גמלה או מענק ולכן במקרה של נכויות נוספות יתרחש שקלול של כל רכיבי הפגיעה הקיימים, מה שיביא לקביעת אחוזי נכות בהתבסס על מלוא הבעיות מהן סובל אותו אדם. חשוב להבין שקצבת הנכות החודשית נקבע בהתאם לדרגת אי הכושר, אותה קובעת הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי.

דרגה מלאה בשיעור של 75% ומעלה (עד 100% נכות) מזכה בקצבה חודשית על סך 3,321 ₪.

דרגה חלקית של 74% מקנה קצבה בסך 2,242 ₪.

דרגה בשיעור 65% מקנה 2,027 ₪ באופן חודשי.

דרגה בשיעור 60% מקנה 1908 ₪ מידי חודש

נתונים אלו נכונים לשנת 2021, כאשר מידי שנה סכום הקצבאות המשולמות משתנה מעט וחשוב להתעדכן בהתאם משנה לשנה.

כמו כן, בביטוח הלאומי חלה תוספת המשולמת בגין ילדים להורים הסובלים מנכות שמקורה באף, כל עוד הם מתחת ל-18, או מעל ל-18 אך מתחת לגיל 24.

התוספת משולמת בעבור שני הילדים הראשונים בלבד ועומדת על 572-954 ₪ תוספת, בהתאם לדרגת אי הכושר שנקבעה להורה.

אם האדם הסובל מבעיית אף חי עם בן או בת זוג, הוא יקבל גם בעבורם תוספת כל עוד הכנסתם המשותפת עומדת על למעלה מ-6,014 שקלים ובן/בת הזוג אינם מקבלים כל קצבה אחרת בעבור עצמם.

תוספת זו משולמת בטווח של 715-1,192 ₪ בהינתן לשיעור הנכות הכללי שנקבע.

ייתכן ומגיע לך הרבה כסף!
בדיקה להערכת סיכויי תביעתך ללא התחייבות!

 

סעיף 69 אף – באילו מקרים ניתן לתבוע?

אם אתם סובלים משינויים בצורה החיצונית של האף והדבר מוביל לכדי אבדן חושי הטעם והריח והפרעות נשימה, יהיה ניתן לקבל בגינם את אחוזי הנכות המצוינים לעיל.

20% יינתנו לאנשים שסובלים מהפרעות נשימה, עיוות, עקמת או חלק חסר באף כך שהנחיריים שלהם אינם גלויים. 30% יינתנו רק אם קיים פגם גנטי או פגם שמקורו בחבלה, פציעה או תאונה.

אנשים שבעיית האף שלהם מובילה לכדי בעיות נשימה, בעיות ריכוז, הפרעות שינה, כאבי ראש, כאבים מקומיים, דימום, שטפי דם, עיוותים, נזלת וחסימה פנימית עשויים למצוא את עצמם זכאים לשיעורי נכות ומומלץ לבדוק האם תעמדו בקריטריונים של הביטוח הלאומי.

חשוב לצרף לכך תיעוד מקיף וממצה מטעם הרופאים המטפלים, שכן הדבר עשוי להגיע לכדי החלטה חד משמעית בוועדה הרפואית, או להתנות את קביעת שיעורי הנכות בבדיקה רפואית מטעמה, אם המסמכים עצמם אינם מספקים.

 

אילו מסמכים רפואיים נדרשים?

התיעוד הרפואי שמומלץ לצרף לתביעה הוא בנוגע לאבחון מצב האף הקיים – דיאגנוזה רפואית עדכנית, תוצאות בדיקות ותיעוד הקובע כי חלו שינויים והחמרות הגורמים לאבדן החושים והפרעות נשימה.

במקרה שבו הבעיה היא בצורתו החיצונית של האף, כמובן שתיעוד בתמונות יסייע להחלטת הוועדה.

אם קיימות בעיות נוספות שנגרמות כתוצאה מכשל או פגם באף, רצוי לצרף גם אותן.

יש להגיש תיעוד מסודר בנוגע לכל אלמנט שמוגדר כפוגע באיכות החיים ומייצר סבל כמו נזלת כרונית, דלקות סינוסים, הפרעות שינה ואבדן ריכוז ופגיעה בתפקוד בלימודים ובעבודה כתוצאה מהן, גירוד מוגבר, גודש באף, עיטושים מרובים, גרד בחך, שיעול טורדני ועוד.

כמו כן, ישנם מקרים קיצוניים בהם אותו אדם עשוי לסבול מדלקות אוזניים ואסתמה (קצרת הסימפונות) – גם היא במקרים קשים וחמורים מקנה אחוזי נכות.

מלבד אבדן חוש ריח וטעם, אנשים שקיימת אצלם בעיה אפית סובלים מסיכון מוגבר לסינוסיטיס כרוני וכן ללקות בתסמונות כמו וגנר או להיות מוגבלים בביצוע פעילות גופנית.

את כל המסמכים שבידכם על כל בעיה מאלו שנוצרה לאורך תקופת הפגיעה או השינוי שחל באף יש לצרף בצורה מרוכזת, מאורגנת ואפילו כרונולוגית במידת האפשר, כדי ללמד על החמרה בבעיה, על תלונות חוזרות, בדיקות שבוצעו וכל דבר שישקף פגיעה אישית בתפקוד ובמהלך החיים התקין, שיבוש השגרה והיווצרות סבל.

 

מה קורה בוועדה הרפואית?

התביעה שתועבר לוועדה הרפואית, תאפשר לה לבחון את הבעיה על סמך התיעוד הרפואי שנמסר והן לאור העמידה בתנאי סעיף 69 של ספר הנכויות בביטוח הלאומי.

הוועדה תבדוק מהם אותם שינויים בצורת האף ומהי מידת הפגיעה שהם יצרו. אם מדובר בהפרעות נשימה, הוועדה תבדוק האם מדובר בבעיה המתרחשת בצד אחד או בשני הצדדים ועד כמה הפגיעה בנשימה חמורה ומקשה על התפקוד התקין.

כמו כן, הוועדה תעניין בחומר הרפואי שמשקף נזק קבוע או תדיר מאוד ותתמקד בבדיקות קליניות ודיאגנוזה שבוצעו אצל מומחי אף ותפקודי ריאות, בדיקות רנטגן, אלרגיה, דם, אנדוסקופיות, CT ו-MRI.

 

שליחת התביעה לביטוח לאומי

את כל התיעוד הרפואי יש להגיש יחד עם טופס תביעה לקצבת נכות (ניתן להורדה באתר של ביטוח לאומי) ולצרף 15 תלושי שכר אחרונים או אישור מהמעסיק על תקופת ההעסקה והשכר. אם אתם עצמאיים, יש להצהיר בביטוח הלאומי על שינויים שנגרמו בעבודה ובהכנסות ולצרף את השומות האחרונות. 

שאלות ותשובות

סעיף 69 – אף מופיע בספר של ביטוח הלאומי אשר מעגן באילו נכויות מדינת ישראל מכירה וכמה אחוזי נכות מעניקה בהתאם לכול ליקוי. סעיף 69 – אף עוסק בפגיעות ומגבלות הקשורות באף – במערכת ההרחה, הנשימה או במראה האסתטי של האף.

תביעה על בסיס סעיף 69 – אף, מוגשת לביטוח הלאומי. במסגרת התביעה יש לפרט את המצב הרפואי אך כמובן גם לצרף מסמכים רפואיים אשר מבססים את הטענות ונכתבו על ידי אנשי מקצוע. 

שינויים בצורה החיצונית של האף, שינויים אסתטיים, הפרעות במערכת הנשימה כתוצאה מליקויים באף ופגיעות בחוש הטעם והריח.

אחוזי הנכות נקבעים לאחר ועדה רפואית המבוצעת במוסד לביטוח לאומי בהמשך להגשת תביעה לקבלת הכרה כבעל אחוזי נכות. בהקשר אף בלבד אחוזי הנכות ינועו בין 0 אחוזים לבין 30 אחוזים. באם יש לתובע בעיה רפואית נוספת יכול להיות כי בשקלול יקבל הכרה כבעל שיעור גבוה יותר.

תוכן עניינים

עו”ד פייפר כהן בפייסבוק עו”ד פייפר כהן ביוטיוב | מייל אישי: [email protected]

השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם:
לקבלת ייעוץ משפטי חסר פשרות
בנושאי תביעות נזיקין
מלאו את הטופס ונבדוק זכאותכם