כחלק מקבוצת משרד עוה"ד פייפר- כהן

קצבאות נכות

במאמר זה, אנו במשרד עו"ד פייפר כהן איגדנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי לגבי קצבאות נכות החל מקצבת נכות כללית, תביעת נכות כללית, זכויות נכות כללית, גובה קצבת נכות ומי זכאי לקצבת נכות הן במידה ומדובר בנכות מעבודה או נכות כללית.

מהן קצבאות נכות?

קצבאות נכות הן קצבאות אשר מתקבלות על ידי ביטוח לאומי מדי חודש לנכה תושב ישראל אשר עומד בקריטריונים לקבלת קצבת הנכות אותה הוא מקבל.
הקצבה קרויה גם "קצבת נכות כללית" כדי להבדיל אותה מקצבאות נכות אחרות.

 

מי זכאי לקצבאות נכות?

מי שזכאי לקצבת נכות כללית הוא מי שסובל מליקוי גופני כלשהו, הן שכלי והן נפשי אשר נגרם מתאונה, ממחלה או ממום מולד ובעקבות הליקוי האדם איבד לחלוטין או צומצם כושרו לעבוד, להשתכר ולהשתלב בשוק העבודה.

תנאים עבור זכאות לקצבאות נכות:

  1. גיל ותושבות: לקצבת נכות מביטוח לאומי זכאים תושבים אשר גילם מעל גיל 18 ועד גיל פרישה. (על פי ספר התקנות ביטוח לאומי- נכות כללית יכולה להגיע במקרים יוצאי דופן גם עבור תושבים בני 16- 18 אשר יכולים להגיש תביעה לקצבת נכות כללית).
  1. הכנסות כלכליות מהעבודה:  זכאות לקצבת נכות כללית בהקשר של הכנסה כלכלית ניתנת עבור מי שאינו עובד או שהכנסתו נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק  6,164 ש"ח.
  1. נכות רפואית: על מנת לקבל זכאות לקצבת נכות כללית בהקשר של נכות רפואית- ועדה רפואית מטעם מוסד ביטוח לאומי היא זאת שצריכה לקבוע את אחוז הנכות הרפואית. הזכאות מותנה בקבלת נכות רפואית משוקללת בשיעור של לפחות 60%, או במצב שיש כמה בעיות רפואיות ואחת מהן היא בשיעור של 25% לפחות , אזי הזכאות תינתן גם למי שנכותו המשוקללת היא לפחות  40%.
  1. אובדן כושר עבודה: מי שבעקבות נכותו היכולת להתפרנס או לעבוד ירדה ב-50% לפחות, והוועדה או פקיד התביעות קבע לו דרגת אי כושר בשיעור: 60%, 65%, 74% או 100%.
  2. נכות כללית עקרת בית: לפי ספר תקנות ביטוח לאומי בקצבת נכות כללית, אישה נשואה שאינה עובדת תיבחן במסלול עקרת בית. כלומר, אם אישה נשואה לא עובדת במשך 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים שקדמו ליום הגשת התביעה– אם הפסקת העבודה הייתה רק לאחר הגשת התביעה, ביטוח לאומי יבחן אם היא איבדה את כושרה לתפקד במשק הבית ותצטרך להוכיח נכות רפואית של לפחות 50 %.

שיעור קצבת נכות כללית

  • קצבת נכות מלאה בשיעור של 100% (או 75%) – קצבה חודשית של 3,312 ש"ח.
  • קצבת נכות כללית חלקית בשיעור של 74% – קצבה חודשית של 2,235 ש"ח.
  • קצבת נכות כללית חלקית בשיעור של 65% – קצבה חודשית של 2,021 ש"ח.
  • קצבת נכות כללית חלקית בשיעור של 60% – קצבה חודשית של 1,903 ש"ח.

תוספת לקצבת נכות כללית עבור בן/ בת זוג

תוספת לקצבת נכות כללית משולמת עבור בן/בת זוג וניתנת בשני תנאים:

  1. במידה וסכומי ההכנסה של בן/בת הזוג לא עולים על 5,856  ₪ ובתנאי שבן/בת הזוג אינם מקבלים קצבה נוספת.
  2. מי שהוגדרה כנכות כללית עקרת בית לא תהייה זכאית לתוספת בגין בן זוג.
  • קצבת נכות מלאה (100% או 75%) – סכום התוספת עומד על 1,189 ש"ח.
  • קצבת נכות חלקית בשיעור 74% – סכום התוספת עומד על 880 ש"ח.
  • קצבת נכות חלקית בשיעור 65% – סכום התוספת עומד על 773 ש"ח.
  • קצבת נכות חלקית בשיעור 60% – סכום התוספת עומד על 713 ש"ח.

תוספת לקצבת נכות כללית עבור ילדים

תוספת לקצבת נכות כללית משולמת במידה ויש עד שני ילדים ובתנאי שעדיין לא מלאו להם 18 שנים או שהם משרתים בצבא או בשירות לאומי, ועדיין לא מלאו להם 24 שנים.

סכום התוספת יהיה בהתאם לדרגת אי-הכושר שנקבעה :

  • קצבת נכות מלאה (100% או 75%) – סכום התוספת עומד על 951 ש"ח .
  • קצבת נכות חלקית בשיעור 74% – סכום התוספת עומד על 704 ש"ח .
  • קצבת נכות חלקית בשיעור 65% – סכום התוספת עומד על 618 ש"ח .
  • קצבת נכות חלקית בשיעור 60% – סכום התוספת עומד על 571 ש"ח .

חשוב לדעת – כל הסכומים המתוארים מעודכנים לינואר 2019.

אנו במשרד עו"ד פייפר כהן מתמחים גם בתביעות אובדן כושר עבודה, אנו מלווים נפגעי תאונות דרכים, מתמחים בתאונות עבודה, ועוד. אנחנו כאן בעיקר כדי לשמור על זכויותיכם ולהנגיש לכם את כל דרכי הפעולה שעליכם לבצע על מנת לעשות זאת.

כיצד מגישים תביעה לקצבת נכות כללית

כדי להגיש תביעה לקצבת נכות כללית וגם תביעה להעלאת קצבת הנכות הקיימת יש להשתמש בטופס בל/7801 הנקרא גם טופס "תביעה לקצבת נכות כללית".
את הטופס ניתן להגיש בטופס ידני או באופן מקוון.

לטופס יש לצרף את המסמכים הבאים:

  1. עובד עצמאי צריך להגיש הצהרה על שינויים בהכנסות ובעבודתט בעקבות המצב הרפואי, ולהגיש את השומות האחרונות שלו.
  2. מסמכים רפואיים– יש לצרף סיכום תיק רפואי מקופת חולים, מכתבי סיכום מחלה, תוצאות בדיקות וכל מסמך רפואי אחר המצביע על המצב הרפואי, על הטיפולים, על המחלות והתרופות שאת/ה מקבל/ת.
  3. עובד שכיר צריך להגיש את 15 תלושי השכר אחרונים או אישור מהמעסיק על תקופת העסקה ושכר. יש להגיש את פירוט תשלומי דמי מחלה מהמעסיק ב-15 חודשים האחרונים, ואישור תשלום (אם קיים כזה)  מחברת ביטוח על אובדן כושר עבודה או מקרן פנסיה בגין פנסיית נכות.
  4. ייפוי כוח- אם מגיש התביעה והחתום עליה אינו האדם אשר תובע לקצבת הנכות, עליו למלא גם את סעיף 4 בטופס התביעה ולצרף ייפוי כוח, צו אפוטרופוס או פסק דין.
  5. הכנסות שלא מעבודה- יש להגיש פירוט על כל הכנסה ב-15 החודשים האחרונים כמו פנסיה, תגמול ממשרד הביטחון, תמיכה לתלמידי ישיבות, תשלומים מחברת ביטוח, מזונות, הכנסה הונית, הכנסה מרכוש וכל הכנסה אחרת.

את התביעה והמסמכים יש להגיש לסניף הביטוח הלאומי לו אתם שייכים ע"פ כתובת המגורים שלכם.

לאחר הגשת המסמכים והתביעה- ביטוח לאומי ידון בתביעה וסביר שתתקבל הזמנה לוועדות רפואיות לצורך קביעת אחוז הנכות הרפואית ושיעור אי כושר העבודה.

ביטוח לאומי עלול לדון גם בבקשה ב"מסלול מהיר" ובמקרה כזה ההחלטה תתקבל ללא הזמנה לוועדה רפואית.

הגשת ערעור על החלטת הוועדה

ניתן ואפשרי להגיש ערעור על החלטת הוועדה הן על דרגת אי הכושר והן על אחוז הנכות.

ערעור על דרגת אי–הכושר: אדם שפקיד התביעות או הוועדה קבעו שלא איבד מכושרו להשתכר או שאיבד פחות מ 50% מכושרו להשתכר (ועל כן לא נוצרו לו זכויות נכות כללית) וכן מי שנקבעה לו דרגת אי–כושר שאינה עולה על 74%, רשאים לערער על דרגת אי–הכושר בפני ועדה לעררים.

את הערר בצירוף נימוקים, יש להגיש תוך 60 ימים מתאריך קבלת ההודעה הכתובה בדבר דרגת אי–הכושר.

ערעור על אחוז הנכות הרפואית: מי שנקבעו לו פחות מ–80% נכות רפואית, רשאי לערער על אחוז הנכות הרפואית בפני הוועדה הרפואית לעררים. יש להגיש את הערעור עם נימוקים והוכחות לכך שהוועדה לא נתנה אחוזי נכות אשר תואמים את מצבו האמיתי של החולה.

את הערעור יש להגיש תוך 60 יום מתאריך קבלת ההודעה הכתובה בדבר אחוז הנכות הרפואית.

חשוב לדעת: הוועדה לערעורים רשאית לשנות כל סעיף (ולא רק על אלו שעליהם הוגש ערעור). מה שאומר שהוועדה רשאית להגדיל אך גם להפחית את אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו מלכתחילה.

נכות כללית – בדיקה מחדש: בדיקה מחדש היא בדיקת המצב הרפואי אשר נערכת לצורך קביעה מחודשת של אחוזי הנכות הרפואית ושל אובדן הכושר לעבוד ולהתפרנס.

את הבדיקה מחדש יכול ליזום מקבל הקצבה או הביטוח הלאומי.

בדיקה מחדש ניתן לבקש רק אם חלפו לפחות 6 חודשים מיום הקביעה האחרונה, ומתקיים אחד מהתנאים הבאים:

  • אושרה קצבת נכות חלקית, כיוון שנקבעה  דרגת אי-כושר לעבוד חלקית ויש מקום לשקול העלתה.
  • תביעה לקבלת קצבת נכות כללית נדחתה, עקב אחוזי נכות רפואית נמוכים.
  • שהתביעה לקבלת קצבת נכות כללית נדחתה, עקב דרגת אי-כושר לעבוד שאינה מזכה בקצבה.

חושבים שמגיעה לכם קצבת נכות כללית לפי אחד הקריטריונים שהזכרנו? אנחנו בפייפר כהן כאן בשבילכם. לרשותנו מיטב עורכי הדין לתביעות לנכות כללית, לתביעות אובדן כושר עבודה, לתביעות תאונות דרכים, פנסיית נכות ועוד. אנו נשמח לעמוד לרשותכם ולהשיג לכם את הכסף שמגיע לכם.  

תוכן עניינים
השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם: