עקרות היא סיטואציה קשה מנשוא, בגינה מאפשרת המדינה לקבל קצבת נכות שתסייע כלכלית. מאמר זה מהווה מדריך טרם הגשת התביעה על פי סעיף 27 – עקרות ובתוכו תמצאו את כל הפרטים הנוגעים לעקרות – אי פוריות, את המסמכים שחשוב לצרף לטופס התביעה עצמו ומידע רלוונטי נוסף שכדאי לדעת.
משרדנו – פייפר כהן ובראשו עו"ד לתביעות ביטוח לאומי אייל פייפר מתמחה בתביעות מול המוסד ביטוח לאומי ולאורך השנים למד מהם הדגשים החשובים שעליכם לדעת טרם הגשת תביעה בנושא, להלן ההסבר המלא:
כיצד תובעים את הביטוח הלאומי לפי סעיף 27 – עקרות?
סעיף 27 בספר הנכויות של המוסד לביטוח לאומי מראה את אחוזי הנכות הניתנים לקבל על כל אחת מהנכויות הקשורות לעקרות. כדי שנוכל לעזור לך לזהות בצורה מדויקת את הבעיות הרפואיות שלך, ובכך להעריך את אחוזי הנכות שבאפשרותך לקבל – כאן נציג כעת מספר מושגים מקצועיים המלווים בהסברים קצרים, פשוטים וברורים.
שאלון נכות כללית
להלן סעיף החוק:
א. כאשר גורמי העקרות אינם ברורים יש אפשרות לקבל 30% נכות
ב. כאשר גורמי העקרות ברורים ומאובחנים על ידי רופא – אחוזי הנכות ייקבעו לפי אחוזי הנכות הגבוהים ביותר שנקבעו בשביל הפגימות שגרמו לעקרות ולא פחות מ–30% נכות.
הקדמה להליך התביעה
המוסד לביטוח לאומי קובע בפועל את אחוזי הנכות שיש באפשרותך לקבל במקרה של עקרות וזאת דרך בחינת המצב והגורמים הנסיבתיים שהובילו אליו. אך יש לשים לב! אחוזי הנכות בסעיף זה מנופים (כלומר הם לא נספרים) בתביעות נכות כללית ושירותים מיוחדים.
במילים אחרות: אם קיבלת 30% נכות בגין עקרות והגשת תביעת נכות כללית על מצב רפואי נוסף, אחוזים אלה לא יתווספו לאחוזי הנכות הנוספים שיתקבלו אלא יעמדו בנפרד.
להגשת תביעת נכות:
אם הינך סובל/ת מבעיית עקרות יש אפשרות לקבל בין 0% נכות ועד 30% נכות.
זהו סעיף החוק עם הסברים ופרשנויות:
(א) אם הגורמים לעקרות אינם מובנים, יש אפשרות לקבל 30% נכות. אך שים לב! אחוזי הנכות מנופים (הם לא נספרים) בתביעות נכות כללית ושירותים מיוחדים.
(ב) אם גורמי העקרות מובנים ומאובחנים על ידי רופא, ייקבעו אחוזי נכות לפי האברים או מחלות שגרמו לנכות זו.
מושגים שכדאי להכיר:
עקרות – אי פוריות עד כדי אי יכולת להביא צאצאים. יכולה לקרות מבעיות טבעיות או פעולה כירורגית רפואית כגון: כריתת אשכים, חתך צינור הזרע, מחלה, בעיות בשחלות או בעיות ברחם, חבלה.
הרבה הסיבות יכולות לגרום לעקרות או אי פריון אצל נשים אשר נובע מבעיה הורמונאלית – הפרעה בתהליך הביוץ או עקב הפרעה במערכת הרבייה.
הרבה פעמים הסיבות לאי פריון גברי נעוץ בבעיה חסימתית או ליקוי בזרע ובספירת הזרע.
ב-10% מהמקרים הסיבה לאי פוריות אינה ברורה וידועה.
הערות:
• אם חוסר הפוריות נגרם עקב מחלה שפגעה במספר איברים תיבחן הנכות לפי המחלה וייקבעו לפחות 30% נכות.
• אין אפשרות לקבל אחוזי נכות כפולים, עבור אבחון עקרות עבור אבחון המחלות שגרמו לעקרות.
מסמכים שרצוי לצרף:
• אישור רופא פריון על מצב העקרות.
• תוצאות בדיקות והבחנות שנערכו לצורך מצב זה.
• במידה וגורמי העקרות ידועים עליך צרף את התיעוד הרפואי על הבחנת הבעיה שגורמת לעקרות.
איך מגישים את התביעה?
לאחר שהשלמתם את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, יש למלא את טופס תביעת הנכות של המוסד לביטוח הלאומי (ניתן להוריד מאתר הביטוח הלאומי או לקבלו באחד הסניפים) ולהגיש אותו חתום בצירוף כל הניירת הרלוונטית, טופס ויתור סודיות רפואית חתום, צילום ת.ז ועוד מספר פרטים שמופיעים בתוך טופס התביעה.
כעת יש להמתין לקביעת וועדה רפואית בעניינכם, בה תפגשו רופא מומחה מתחום הפיריון, הגניקולוגיה או האורולוגיה (בהתאם לזהות התובע ומצבו/ה) שיערוך בדיקה רפואית וישאל שאלות לגבי מצבכם בהתאם לניירת הרפואית שמוצגת לפניו.
חשוב מאוד! שלא להגיע לוועדה הרפואית ללא הכנה מקצועית. הוועדה היא המקום שבו נקבעים חד וחלק אחוזי הנכות המתאימים ומטבע הדברים היא אינה נוטה "לחלק" אותם בקלות, גם כאשר המצב שלפניה נראה מוצדק ביותר. שאלות שאינן נענות בהתאם לדרישות או הציפיות מבחינתו של הרופא לא יאפשרו לו להבין את הנזק האמיתי שמצדיק אחוזי נכות גבוהים יותר ולעתים הוא אף יקבע 0% נכות ותו לא.
לכן חשוב לעבור הכנה לוועדה הרפואית עם עו"ד מתאים, שיסייע לכם לפרט את המצב בדגש על כל הנזקים התפקודיים והרגשיים שנגרמו ממנו ולענות לשאלות הרופא בצורה המיטבית.
מה קורה לאחר הגשת התביעה?
כעת הוועדה תשלח לכם את תשובתה בתוך כחודשיים בצירוף החלטתה לעניין אחוזי הנכות. אם אחוזי הנכות שקיבלתם מתאימים למצב – ניתן לפנות למחלקת התביעות של הביטוח הלאומי ולקבל את הקצבה החודשית.
אם אחוזי הנכות אינם מספקים – ניתן להגיש ערעור לוועדה הרפואית לעררים, גם בה חשוב מאוד לגשת רק עם עורך דין ביטוח לאומי מקצועי ומיומן, שיאפשר לוועדה לעררים להבין את סדר גודל הטעות ולהגדיל את אחוזי הנכות מכוח טיעונים והוכחות נוספות.
לסיכום:
במאמר זה הצגנו את הליך התביעה המלא על פי סעיף 27 – עקרות, את הפעולות החשובות לביצוע בעת הגשת התביעה וכל המסמכים שעליכם לצרף בהתאם למצב המדויק. להתייעצות משפטית, ליווי, הכוונה וייצוג לתביעת המוסד לביטוח הלאומי פנו אלינו ונסייע לכם בשמחה בכל עת.
ביטוח לאומי רואה בעקרות ואי פריון כליקוי אשר ניתן לקבל עליו עד 30 אחוזי נכות, בין אם הבעיות אשר הובילו לעקרות ידועות ובין אם אינן ידועות. סעיף 27 מפרט את המצבים השונים, אולם אינו סופר את אחוזי הנכות למתן שירותים מיוחדים או קצבת נכות כללית.
במידה וסיבות העקרות ידועות, יתחשב ביטוח לאומי בנסיבות הספציפיות, לרבות בחינת האיברים הפגועים או המחלות אשר הובילו למצב זה. גובה התשלום יקבע על פי חומרת המקרה, ולא פחות מ- 30 אחוזי נכות. יש לקחת בחשבון שאין אפשרות לתבוע אחוזי נכות כפולים גם בגין כל מחלה.
לעקרות יכולות להיות סיבות רבות, למרות שכ- 10% מהמקרים אינם מוסברים בסיבה זו אחרת. חלק מהסיבות הגבריות יכולות לכלול כריתת אשכים, חיתוך צינור הזרע, חבלה או בעיה בספירה ותנועתיות הזרע. בקרב נשים יכולה להיות בעיה בשחלות, רחם או בעיות הורמונליות אשר מפריעות לתהליך הביוץ וההריון.
בדומה לתביעות אחרות בביטוח לאומי, גם בתביעה על סעיף 27, יש להגיש את המסמכים הרפואיים הקיימים, אשר מוכיחים ומאשרים את קיום העקרות, ואת מועד איבחונה. יש להגיש חוות דעת רפואית, תוצאות בדיקות, בירור הסיבה לעקרות, אם קיימת, והדרישה לטיפולים עתידיים.