כיצד לתבוע את הביטוח הלאומי בגין סעיף 17 – טחול? מאמר זה יספק לכם את כל התשובות שאתם צריכים כדי לתבוע לפי ספר הליקויים של המוסד ביטוח לאומי, הכולל צפי אחוזי נכות הצפויים לכל אחת מהנכויות הקשורות למחלות טחול. אז כיצד מגישים את המסמכים לביטוח הלאומי, מה צריך לדעת לפני שיוצאים לדרך עם התביעה וכיצד מערערים בנדון? הכל כאן.
משרדנו – פייפר כהן ובראשו עו"ד אייל פייפר מתמחה בתביעות מול המוסד ביטוח לאומי ולאורך השנים למד מהם הדגשים החשובים שעליכם לדעת טרם הגשת תביעה ביטוח לאומי בנושא, להלן ההסבר המלא:
סעיף 17 – טחול: הקדמה
סעיף 17 בספר הנכויות של המוסד לביטוח לאומי מראה את אחוזי הנכות הניתנים לקבל על כל אחת מהנכויות הקשורות למחלות הטחול.
כדי שנוכל לעזור לך לדעת בצורה מדויקת את הבעיות הרפואיות שלך, כך לדעת להעריך את גובה אחוזי הנכות שאפשרלקבל – הבאנו את מושגים המקצועיים עם הסברים קצרים, פשוטים וברורים. להלן סעיף החוק:
א. במקרה ויש הגדלה קלה של הטחול, אך אין השפעה על המצב הכללי – תוכל לקבל רק 0% נכות.
ב. במידה ונאלצת לעבור כרית של הטחול – יש אפשרות לקבל 10% נכות.
ג. במקרה ויש טחול מוגדל עם תלונות או הפרעות – סעיף חדש בתוקף מיום 1.7.2016
(1) במידה ולא ברורה הסיבה – יש אפשרות לקבל 20% נכות.
(2) במידה וידוע מה סיבה – אחוזי נכות יקבעו בהתאמה על פי המצב המתאים שבשלו הוגדל הטחול.
מילון מושגים רלוונטי לגבי טחול:
טחול – זהו איבר פנימי קטן בגודל של אגרוף, שממוקם לצד הקיבה, הטחול שייך ומהווה תפקיד במערכת הלימפה.
תפקידו של הטחול בגוף זה לסנן את הדם ולהרוס תאים אדומים שהם פגומים או מתים, לפרק את טסיות דם, לייצר תאי דם לבנים – לימפוציטים ומקרופאג'ים שתפקידם למנוע התפשטות של זיהום בגוף.
סעיף 17 לחוק – ביום 1.7.2016 נכנס לתוקף שינוי בסעיף 17. סעיף ג. שם שונו משוואות שקובעות אחוזי נכות שהיו קבועים. הסעיף החדש קובע אחוזי נכות לבעיות של טחול מוגדל, קיימים שני מצבים – מצב בו הסיבה להגדלת טחול אינה ידועה ומצב בו הסיבה ידועה.
סעיף 17 שונה וקובע מחדש כי בעיות טחול מוגדל עם תלונות, כאשר הסיבה להגדלת טחול ידועה – יקבעו אחוזי נכות לפי הבעיה שגרמה להגדלת הטחול.
במידה והגשת תביעה לאחוזי נכות, התקיימה וועדה עד ליום 30.6.2016 והגשת עליה ערעור, אמורים לדון במצבך לגבי טחול לפי הסעיף הישן.
איך לתבוע בגין מחלות ובעיות בטחול?
במידה ואתה סובל מבעיות של טחול מוגדל והפרעות כמו: אנמיה, דימום קל, עייפות, תחושת מלאות או שנאלצת לעבור ניתוח כריתת טחול י ש אפשרות לקבל אחוזי נכות שנעים בין מ- 0% נכות לבין 20% נכות, בהתאמה לבעיה, דרגת חומרתה והמסמכים הרפואיים הנלווים.
הנחיות:
» במידה ויש לך בעיה בטחול:
• במידה ואתה סובל מבעיה של טחול מוגדל, עליך לגשת אל לסעיף (א), (ג)עליך לבדוק איזה תרחיש מתואר מתאים למצבך כיום.
• במידה ונאלצת לעבור כריתה של הטחול, עליך לגשת אל לסעיף (ב).
זהו סעיף החוק עם הסברים ופרשנויות:
א. במידה ואתה סובל מ טחול מוגדל בצורה קלה ומצב זה אינו גורם להפרעות או השפעות במצב הכללי, תוכל לקבל 0% נכות.
ב. אם עברת ניתוח לכריתת טחול, יש אפשרות לקבל 10% נכות בהתאמה לספר הנכויות.של המוסד לביטוח לאומי, אך שים לב! אחוזי הנכות בסעיף זה מנופים (הם לא נספרים) בתביעות לאחוזי נכות כללית ולשירותים מיוחדים.
ג. במידה ואתה סובל מבעיה של טחול מוגדל, במידה ואתה גם סובל מתלונות כמו: אנמיה, זיהומים חוזרים ונשנים, דימום, כאשר הם מתועדים ברישום רפואי :
(1) במידה והסיבה להגדלת הטחול לא ברורה, יש אפשרות לקבל 20% נכות.
(2) במידה והסיבה להגדלת טחול ידועה ומאובחנת, רופאי הוועדות ייקבעו אחוזי נכות על פי הבעיה שגרמה להגדלת הטחול.
שאלון נכות כללית
הסבר:
במידה ואתה סובל ממחלה כמו: לימפומה או לוקמיה, ונראה כי המחלה הזאת גרמה להגדלת הטחול, רופאי הוועדה ייקבעו אחוזי נכות לפי בעיית לוקמיה או לימפומה.
המלצות:
במידה ואתה סובל מבעיה של טחול מוגדל,בנוסף יש הפרעות במערכת הדם לאורך של מספר שנים, על מנת שתוכל לקבל אחוזי נכות לתקופה שתואמת את מצבך בכפוף למגבלת שנה אחורנית. עליך לצרף תיעוד כדלקמן:
• תיעוד רפואי על מועד התחלת הבעיה או אבחון על בעיית טחול מוגדל.
• תיעוד רפואי כי הבעיה הרפואית הייתה קיימת גם במועד זה.
• תוצאות של בדיקות דם המעידות על בעיות עקביות במערכת הדם עקב טחול מוגדל. למעשה, אם אתה סובל מבעיה של טחול מוגדל לאורך מספר שנים כולל הפרעות במערכת הדם, צרף לוועדות תיעוד של בדיקות דם החל משנה שקדמה להגשת התביעה ואילך.
• רצוי לך לבצע בדיקת דם נוספת בסמוך למועד הוועדה וצרף את התוצאות לוועדה עצמה. במידה ולא תצטרף מספר תוצאות עקביות המעידות על קיום הבעיה לאורך תקופה, עלולים רופאי הוועדות שלא לקבוע אחוזי נכות בהתאם למצבך.
מסמכים רפואיים שרצוי לצרף:
- אבחון רפואי על בעיית טחול מוגדל, כולל פירוט האם מדובר על הגדלה קטנה או ניכרת.
- תוצאות של בדיקות דם עקביות, אשר מעידות על מחלת אנמיה.
- במידה ונאלצת לעבור ניתוח לכריתת טחול, עליף לצרף מסמכים רפואיים המעידים על ביצוע כריתת הטחול.
- תיעוד רפואי על הפרעות כתוצאה מבעיית הטחול.
- במידה והבעיה נובעת ממחלה אחרת לדוגמת לוקמיה, עליך להגיש את מסמכים הרפואיים על המחלה בשל הטחול הוגדל.
כיצד מתרחש תהליך התביעה מול הביטוח הלאומי?
לאחר מילוי טופס התביעה (ניתן להוריד מאתר הביטוח הלאומי טופס תביעת נכות כללית או לקבלו בדלפקי הסניפים) ושליחתו יחד עם כל המסמכים הרפואיים והמזהים אליהם נדרשתם בהתאם להנחיות טופס תביעה, יש להמתין לקבלת זימון לוועדה רפואית, שתקבע את אחוזי הנכות אותם תקבלו.
בפועל, הוועדה היא המקום הקריטי ביותר שאליו מתנקזות ההחלטות בעניינכם ולכן צריך להגיע אליה כמה שיותר מוכנים, רצוי באמצעות הכנה משפטית מוקדמת מעורך דין, שתאפשר לכם להתכונן לשאלות הרופא בוועדה ולפרט את מצבכם בצורה מדויקת ומשכנעת ביותר.
הוועדה אורכת כמה דקות לכל היותר, במהלכה תתבקשו לענות על שאלות שהרופא המומחה ישאל אתכם ולעבור בדיקה רפואית (בדרך כלל) לאימות מצבכם לאור המסמכים שהגשתם.
חשוב מאוד שתגיעו עם הניירת הרפואית המלאה, כולל מסמכים עדכניים אם נצברו כאלה אחרי שהגשתם את התביעה בפועל.
מה קורה אחרי הוועדה?
כעת יש להמתין כחודשיים לתשובת הוועדה, שתישלח בדואר בצירוף פרוטוקול של כל שנאמר בוועדה והחלטתה לעניין אחוזי הנכות.
אם אחוזי הנכות מוצדקים – יש לגשת למחלקת התביעות למימוש הקצבה. אם חלה הידרדרות במצבכם בהמשך, ניתן לתבוע בגין החמרת מצב.
אם אחוזי הנכות אינם משביעי רצון ויש צורך להגדיל אותם – עליכם להגיש ערעור לוועדה לעררים בביטוח הלאומי תוך 30 ימים מקבלת התשובה. לוועדה זו חשוב מאוד לפנות אך ורק בליווי משפטי מקצועי, שיסייע לכם להציג טענות משכנעות ולנסות להגדיל את אחוזי הנכות.
לסיכום:
סעיף 17 לספר הנכויות של הביטוח הלאומי מתייחס למחלות ובעיות שונות בטחול. במאמר זה הצגנו את המסמכים הרפואיים שנדרשים להליך התביעה, את אחוזי הנכות הצפויים בגין כל בעיה קיימת ואת התהליך המלא שאותו תעברו עד לסיום התביעה ומימוש גמלת הנכות. אם אתם מעוניינים בסיוע משפטי מקצועי, בליווי ובהכוונה לתהליך התביעה המלא – צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם.
בעוד סעיף 17 – טחול מגדיר מה יהיה שיעור אחוזי הנכות אשר יקבל אדם עם ליקוי או מחלה בטחול, במקרים בהם ההגדלה של הטחול היא קלה ובהתאמה אין השפעה על התפקוד והמצב של האדם, הוא צפוי לקבל 0 אחוזי נכות בלבד.
בעבור מחלות הקשורות בטחול ומפורטות בסעיף 17 – טחול, ניתן גם לקבל רק 0 אחוזי נכות, אך במקרים שבאמת יש בעיה חמורה הפוגעת בתפקוד, ניתן לקבל בגין סעיף זה שיעור מקסימלי של 20 אחוז.
הגדלת טחול פעמים רבות נובעת מבעיה אחרת אשר עשויה להיות גדולה הרבה יותר. על כן, באם ישנה מחלה אחרת אשר גרמה להגדלת הטחול הביטוח הלאומי יתרכז בה בעת חישוב השיעור המתאים של אחוזי נכות בשל העובדה כי היא חמורה ומפריעה יותר לתפקוד.
הגשת תביעה לביטוח לאומי נעשית על מנת לקבל הכרה בנכות ובהתאם שיעור של אחוזי נכות. על כן, מטרת התביעה להסביר, לפרט ולהוכיח את הבעיה שקיימת. באם מדובר בבעיה בטחול, תדרשו לצרף מסמכים ותיעודים רפואיים מפרטים אודות המצב שלכם.